Źródła: chude mięso (np. drób, wołowina), ryby, jaja, nabiał (np. twaróg, skyr), tofu oraz nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola).
Źródła: tłuste ryby (łosoś, makrela), olej rzepakowy, nasiona lnu, orzechy włoskie
Źródła: papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki, kiwi, pomidory.
Źródła: jarmuż, szpinak, brokuły, natka pietruszki.
Źródła: chude mięso, ryby, owoce morza, orzechy, pestki dyni.
Źródła: orzechy, brązowy ryż, mięso drobiowe, szpinak.
Źródła: pełnoziarniste produkty zbożowe, surowe warzywa i owoce.
Odpowiednie nawodnienie organizmu przed i po operacji jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układów fizjologicznych oraz wspomagania procesu gojenia.
Od 3–7 dnia po zabiegu:
Po 4–6 tygodniach (w zależności od gojenia):