Witamina D3

Polska znajduje się w szerokości geograficznej, gdzie średnie roczne nasłonecznienie, liczone w kWh/m2 (kilowatogodzina z metra kwadratowego) wynosi około 1000 podczas gdy na południu Europy liczba ta jest dwukrotnie wyższa.http://www.ogniwafotowoltaiczne.pl

Ten fakt na pierwszy rzut oka wydawałby się nieistotny, jednak warto pamiętać, że dzięki promieniowaniu słonecznemu nasz organizm wydziela witaminę D3, która pełni bardzo wiele ważnych funkcji. Dodatkowo warto wspomnieć, że przez coraz większą świadomość o szkodliwym działaniu słońca używamy preparaty z wysokimi filtrami SPF, co dodatkowo blokuje przedostawanie się UV do naszego organizmu, a tym samym hamuje wydzielanie witaminy D3.

Witamina D pełni niezwykle istotną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej ustroju. Wspomaga wchłanianie w/w pierwiastków z przewodu pokarmowego oraz wyrównuje ewentualny nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości.

Co się dzieje, gdy witaminy D mamy za mało?

Niedobór witaminy D jest przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy insulinozależnej oraz schorzeń autoimmunologicznych (stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów oraz toczeń rumieniowaty układowy). Niski poziom tej witaminy zaobserwowano również u osób cierpiących na nieswoiste zapalenia jelit.

U dzieci prowadzi do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji (rozmiękczanie kości)

Witamina D odgrywa także znaczącą w ochronie przed infekcjami, ma również działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w przypadku raka sutka, jelita grubego, prostaty oraz czerniaka).

Badania pokazują również, że niedobory witaminy D skutkują ciągłym uczuciem zmęczenia, apatią oraz depresją.

Czy suplementacja witaminą D pomaga?

Witamina D wytwarzana jest w skórze z tzw. prowitaminy D3 pod wpływem promieniowania UVB i należy nielicznych witamin, które nasz organizm potrafi wytwarzać sam. Jednak badania potwierdzają, że pomiędzy 20 a 70 rokiem życia, nasza skóra traci około 75% zdolności do wytwarzania witaminy D. Witamina D znajduje się w takich produktach, jak: ryby (śledzie, sardynki, makrele) wątroba, masło, jaja i mleko, jednak często spożycie tych produktów jest za małe, dlatego w przypadku jej niedoborów niezbędna jest suplementacja.

Zapraszamy na badanie witaminy D w MEA CLINIC.